6     Fotodiode

Een fotodiode is een elektronisch lichtdetector.


6.1  Symbool van een fotodiode6.2     Uitzicht van een fotodiode

Fotodiode worden in veel verschillende behuizing uitvoeringen gemaakt.
Hierboven worden enkele voorbeelden getoond.


6.3  Werking van een fotodiode

Een fotodiode werkt op basis van een P-N overgang die zo is gemaakt dat er licht op kan stralen door een venster of rechtstreeks door de behuizing.

Fotodioden kunnen op twee manieren worden gebruikt:

In normale toestand wordt er door opvallend licht een elektrische spanning over de diode opgewekt, waardoor er een stroom in de doorlaatrichting gaat lopen.
Dit heet het fotovolta´sch effect en is ook de basis van de zonnecel.

Als er een sperspanning over de fotodiode wordt aangelegd, heeft deze, net als andere dioden, een zeer hoge weerstand. Er gaat echter een sperstroom vloeien die afhankelijk is van de intensiteit en de golflengte van het licht dat op de junctie valt.
Schakelingen met een fotodiode in sperrichting geschakeld, zijn gevoeliger en sneller als lichtdetector, dan schakelingen die op het fotovolta´sch effect reageren.6.4  Toepassingen van een fotodiode


Fotodioden worden in dezelfde soort toepassingen gebruikt als lichtgevoelige LDR weerstanden.

Infrarood afstandsbedieningen gebruiken vaak fotodioden.

Fotodioden worden ook gebruikt voor nauwkeurige lichtmeting in wetenschap en industrie. Ze hebben vaak een meer lineaire karakteristiek dan lichtgevoelige weerstanden, reageren veel sneller op lichtvariaties.

Fotodioden kunnen voor de detectie van specifieke golflengten (kleuren) gemaakt worden.
Vooreerst is de fotodiode dan slechts gevoelig voor een bepaald lichtspectrum en bovendien wordt er in de behuizing gebruik gemaakt van optische filters. Zo wordt de infrarood afstandsbediening van een TV toestel niet nauwelijks be´nvloed door het omgevingslicht.

Fotodioden worden veelvuldig toegepast om data op een galvanisch gescheiden manier te transporteren.
Elektronische componenten
FOTO DIODE
Menu